Adunate de prin lecturi despre moda si evolutia ei, un mic rezumat, ceva interesant de delectat…..

De la populatiile care sunt integrate stilului de viata tribal si pana la populatiile ce traiesc in marile aglomeratii urbane de tipul unor orase cum sunt: New York, Tokyo, Londra, Paris, Roma, intervin numeroase “situatii intermediare” aducand in discutie predominanta diverselor traditii, care cateodata exclud influienta marilor linii ale modei provenind dintr-un centru sau altul.

Indiferent cine pot fi “inovatorii“, problema locului de unde se lanseaza “noua linie a modei “devine in egala masura hotaratoare. Dintr-un oras obscur de provincie, unde oamenii se imbraca desuet, nu se poate propune o noua“ linie a modei”, cu sanse de succes. Apar in aceste conditii, problema centrelor modei- acele orase de mare prestigiu monden, ce cunosc o viata publica intensa, in care preocuparea pentru modul cum apare cineva in ochii celorlalti e recunoscuta ca fiind importanta si in care numarul punctelor de aparitie publica pe care individul are posibilitateasa le frecventeze este foarte mare si divers. Parisul a fost recunoscut, de mai multe sute de ani, drept “centru al bunului gust” in materie de vestimentatie. Mai tarziu Londra, Viena, Roma, sau Milano au ajuns sa se bucure de un statut asemanator. Vreme de secole si fara efort special din partea sa, moda in Franta a fost, asadar, recunoscuta, imitata si adoptata in intreaga lume, datorita originalitatii ei dar si a prestigiului politic, intelectual si social al tarii. Franta secolului al XX-lea a putut sa isi atribuie singura o noua misiune: aceea de a da lumii moda sa. Valurile de frumusete care se revarsa din creuzetul parizian al modei se vor raspandi asupra intregului glob, dar mai intai asupra lumii bune de pe toate continentele, care asteapta cu nerabdare, incepand din 1947, prezentarile bianuale ale celui ce va fi numit, din 1975, Triunghiul de aur (intre Champs-Elysees, Avenue Montaigne si Avenue Georges V.). Y. Deslandres, in lucrarea sa “Moda anilor ‘40” spunea: “moda lansata la Paris se propaga cu o rapiditate care dovedeste ca impactul sau, departe de a fi atenuat dupa razboi, este acum mai puternic. Annual, 50 de case de moda prezinta, 4600 de modele”.

Pe parcusul sec. XX, in materie de moda vestimentara, au intervenit anumite fenomene ce au declansat favorabil industria modei, catre un numar mai mare de cumparatori. La inceput, cand industria confectiilor nu se dezvoltase foarte mult, moda privea doar tipul de vesmant realizat dupa principiul “haute couture”. Dateaza de mai multa vreme ideea confectiilor “de-a gata”, chiar a celor de buna calitate. Insa, pana relativ recent, aceste confectii nu se supuneau decat foarte vag principiilor modei. Ele erau produse in asa zisul “stil clasic” pentru barbati sau intr-un stil ambiguu pentru femei, prelund unele elemente de “linie a modei” in vigoare, dar acela care sa nu faca vesmantul de nepurtat atunci cand eventualele schimbari ar surveni “peste noapte” sub aspect cromatic, sub aspectul diverselor detalii sau accesorii.

Dupa primul razboi mondial, cu precedente si in perioada interbelica, productia industriala de confectii vestimentare la moda s-a reprofilat ea devenind mai mobila, capabila sa se adapteze preferintelor valabile pentru perioadele foarte scurte- un an, in unele cazuri – un sezon.

Adaptarea productiei industriale de confectii textile la cerintele modei presupune atente investigatii ale pietei, investigatii sociologice si psihologice, intreprinse, obisnuit, de grupul de specialisti ce propun o “noua linie”.

Aparitia confectiilor “pret-a-porter”, realizate la scara industriala si cu mijloace industriale, conform noilor cerinte ale modei, a adus in discutie cateva fenomene remarcate tot mai mult de catre specialisti. Problema “democratizarii modei” intervine inainte de toate. Altadata, cand exista, doar vestimentatia de comanda, “haute couture”, moda prezenta o importanta sociala relativ redusa. Cand devine posibil vesmantul realizat “de-a gata” dupa “noile cerinte” ale gustului, moda apare implicata in viata a milioane de oameni. Indiferent de distinctiile posibile intre diferitele grupari umane – paturi, clase sociale etc.- lumea interesata are astazi mai mult acces la valorile modei.

    Astazi moda face parte din stirile importante iar mass media o prezinta atat sub forma editoriala cat si sub forma de reclame platite. Presa de moda, fie ca este vorba despre revistele “simple”, sectiunile de moda ale marilor cotidiene, reviste specializate (Women’s Wear Daily) sau programe TV, realizeaza cea mai importanta legatura dintre consumator si designer.

 

Mai multe postari

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *